Jannike Åhlund, Maud Nycander och Kersti Grunditz Brennan som gjort dokumentären Citizen Schein. Foto: Björn Jansson/Sveriegs Radio.
1 av 2
Jannike Åhlund, Maud Nycander och Kersti Grunditz Brennan som gjort dokumentären Citizen Schein. Foto: Björn Jansson/Sveriegs Radio.
Harry Schein 1984. Foto: SVT Bild.
2 av 2
Harry Schein med den obligatoriska cigaretten 1984.
Filmpris

Filmare från Jämtland nominerad till Guldbagge

3:28 min

För sin klippning av dokumentären "Citizen Schein" har Kersti Grunditz Brennan från Revsund chans att få en Guldbagge.

I konkurrens med spelfilmerna "Sameblod" och "Borg" har Kersti Grunditz Brennan chans att bli tilldelad en Guldbagge i klassen Bästa klipp av dokumentärfilmen "Citizen Schein".

Filmen är också nominerad i klasserna Bästa originalmusik samt Bästa manus, där Kersti Grunditz Brennan är nominerad tillsammans med Maud Nycander och Jannike Åhlund.

– Det är en bra berättelse som vi ägnat mycket tid i klipprummet åt, filmen är verkligen skapad där. Som det mesta som blir bra så behöver det lite tid, berättar Kersti Grunditz Brennan.

"Citizen Schein" handlar om Harry Schein som skapade både Filminstitutet och en filmreform som höll i över 50 år.

Guldbaggegalan sänds den 22 januari från Cirkus i Stockholm. Leder galan gör Petra Mede.

Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och har delats ut sedan 1964 av Svenska Filminstitutet, som startades på initiativ av just Harry Schein. Totalt har 542 baggar delats ut.

Första gången Guldbaggen delades ut var antalet priser bara tre. Då prisades Ingmar Bergman i kategorin bästa regi för "Tystnaden". Ingrid Thulin och Keve Hjelm fick pris för bästa kvinnliga och manliga skådespelare i "Tystnaden" respektive "Kvarteret Korpen". 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista