Kvinna i silhuett mot fönster, bakifrån.
1 av 2
I Bräcke kommun har var femte ung kvinna sökt psykiatrisk vård de senaste åren. (Arkivbild) Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Bräcke kommun Karin Sahlin psykisk ohälsa
2 av 2
Foto: Pernilla Anth Jacobsson och Fredrik Vestberg/Sveriges Radio.
Psykisk ohälsa

Dubbelt så många barn och unga söker psykiatrisk vård

"Man skäms för att man tycker att man är annorlunda"
0:58 min

Vanligt med depressioner och ångestsyndrom. Jämtlands län ligger över rikssnittet visar nya siffror.

– För min egen del så skäms jag. Man hör inte andra prata om det och då blir det att man skäms för man tycker att man själv är annorlunda, säger hon, säger 22-åriga Karin Sahlin i Bräcke som själv mådde dåligt under skolåren.

Innan jul presenterade Socialstyrelsen en ny rapport om att den psykiska ohälsan bland barn och unga har ökat kraftigt i Sverige de senaste tio åren.

P4 Jämtland har tagit del av lokal statistik som visar att ökningen och andelen i Jämtlands län är högre än i genomsnittet för landet.

Den enskilt största gruppen är unga kvinnor i åldern 18-24 år, där har andelen som vårdats för en psykiatrisk diagnos fördubblats de senaste tio åren. I exempelvis Bräcke kommun har en av fem unga kvinnor sökt vård de senaste åren.

Enligt socialstyrelsen är det framför allt diagnoser för depressioner och olika ångestsyndrom som bidrar till ökningen En viktig åtgärd enligt myndigheten är att det sätts in tidiga och proffesionella insatser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".