Gene Simmons i det amerikanska rockbandet Kiss.
1 av 3
Gene Simmons i det amerikanska rockbandet Kiss. Foto: Heather Khalifa/TT Bild
Alexander Johanssons samling ligger till grund för "Kiss - the exhibition".
2 av 3
Alexander Johanssons samling ligger till grund för "Kiss - the exhibition". Foto: Privat
Magnus Stafverfeldt arbetar med utställningar och är museipedagog på Jamtli i Östersund.
3 av 3
Magnus Stafverfeldt arbetar med utställningar och är museipedagog på Jamtli i Östersund. Foto: Emelie Andersson/Sveriges Radio
Kultur

Hårdrock hamnar i fokus på Jamtli i vår

3:23 min

Långa hårsvall, läder och nitar intar Jamtli i Östersund. Utställningarna "Kiss – The exhibition" och "Rockscen Jämtland" visas på museet i vår.

Rock i det hårda formatet blir museiföremål på Jamtli i vår, i och med utställningarna "Kiss - The exhibition" och "Rockscen Jämtland".

Kiss är ett amerikanskt rockband som slog igenom i slutet av 1970-talet. Utställningen har funnits sedan 2004 och består Alexander Johanssons egen samling som innehåller allt från en tegelsten från bandets första replokal i New York, till scenkläder, foton, leksaker, flipperspel och signerade skivor.

– Det började med att jag upptäckte Kiss när jag var 7 år gammal, och började samla direkt. Sedan märkte jag att folk gick igång på prylarna, när de hälsade på. Då föddes tanken om en utställning, säger samlaren Alexander Johansson.

"Rockscen Jämtland" är en berättelse med rockhistoriska vingslag på mer lokal nivå. En nostalgitripp bland banden, musiken och atmosfären från de senaste fem decenniernas rockscen i Jämtland.

Det har visat sig att vi har en enorm rockskatt i det här länet.

– Vi tar hjälp utifrån, vi intervjuar människor och så har vi träffat Mikael Wennberg på Jämtland Härjedalens musikaliska arkiv. Det har visat sig att vi har en enorm rockskatt i det här länet, säger museipedagog Magnus Stafverfeldt om arbetet bakom utställningen.

Utställningarna "Kiss - The exhibition" och "Rockscen Jämtland" pågår på Jamtli från 11 mars till 26 augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista