Kvinna i blå läkarkläder sitter på kontor
Caroline Starlander är donationsansvarig läkare på region Jämtland Härjedalen. Foto: Jessica Ehrby/Sveriges Radio
Medicin

Fler behöver ta ställning till om de vill donera

Läkare Caroline Starlander: Har man inte sagt någonting är man positiv
4:07 min

Intresset för att donera sina organ ökar men fortfarande behövs att fler aktivt tar ställning.

Intresset för att donera sina organ efter att man avlidit ökar i hela Sverige, så även i Region Jämtland och Härjedalen. Det har P4 Jämtland rapporterat om tidigare. Men det är inte alltid det räcker för att få till en donation. Förra året var det en person från länet som blev aktuell som organdonator, efter att personen avlidit.

– Sista året har vi inte haft så många som det passat. Det är mycket som ska stämma, personen måste till exempel avlida i respirator, säger Caroline Starlander, donationsansvarig läkare på Östersunds sjukhus och i norra Sverige.

I Sverige finns det lag på att den som inte sagt något är positiv till organdonation, men en anhörig kan ändå säga nej. För att vara säker på att man får sin vilja hörd kan det vara bra att registrera sig hos Socialstyrelsen.

– Många anhöriga ställs inför ett svårt val, det är mycket bättre om man gjort det valet själv, säger Caroline Starlander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".