Östersunds sjukhus psykiatri Region Jämtland Härjedalen 2
Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
#psykgranskning

Överläkare dömd för tjänstefel – patient släpptes fri utan polisens vetskap

Åklagare: Polisen visste inte var en farlig person befann sig
1:25 min

En patient som dömts till rättspsykiatrisk vård på Östersunds sjukhus släpptes fri utan att polisen informerades. En överläkare har dömts för tjänstefel för misstaget.

Händelsen upptäcktes när polisen fick larm om en misshandel i norra delen av länet.

– I det här konkreta fallet blev det en situation för polisen där man inte visste var en potentiellt farlig person befann sig, säger kammaråklagare Andreas Nyberg. 

Det var när polisen larmades ut på en misstänkt kvinnomisshandel som vakthavande befäl kollade upp den misstänkte mannen i brottsregistret. Där stod det att han var dömd till och fortfarande var i rättspsykiatrisk vård på Östersunds sjukhus. Vid en närmare koll visade det sig att han skrivits ut därifrån för två år sedan, vilket sjukhuset är skyldiga att informera polisen om.

– Utifrån det perspektivet att det är information som är kopplat till ett frihetsberövande. Enligt min uppfattning kan det inte vara att betrakta som ett ringa tjänstefel.  

Vid polisens förhör erkänner överläkaren att han gjort fel. Men till P4 Jämtland säger han att informationen om vad som nu gäller inte nått ut till de flesta vårdinrättningarna i landet. Att man numera även måste meddela polisen då rättspsykiatrisk vård utan så kallad särskild utskrivningsprövning avslutas.

Att många missat detta är ingen förmildrande omständighet utan överläkaren fick ett strafföreläggande och böter.

– Utifrån mitt ansvar som åklagare så ser jag ju på det personliga ansvaret, säger Andreas Nyberg. 

Efter domen har flera psykiatriska kliniker i landet sett över sina rutiner och i efterhand anmält till polisen att patienter skrivits ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".