Lavin
Foto: TT

Förhöjd lavinrisk när Cora drar in

Naturvårdsverket höjer sin lavinprognos för södra Jämtlandsfjällen och västra Härjedalsfjällen till en fyra på den femgradiga skalan.

Orsaken är den kraftfulla storm — ovädret Cora — med stormbyar på uppemot 24—28 sekundmeter, som väntas dra in under söndagen:

"Låt dig inte luras av morgonstundens beskedliga vindar, innan lunch blir det en hejdundrande snöstorm", skriver Lavinprognoser.

Enligt prognosen är det mycket troligt att vädret kommer att orsaka stora laviner i området. Personer i området rekommenderas att stanna inomhus.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för södra Norrland i samband med att ett mycket intensivt lågtryck passerar över södra Norrland, i Jämtlands-, Härjedalsfjällen och Södra bottenhavet under söndagen.

Flera tågavgångar har ställts in. Vägtrafiken påverkas också. Räddningstjänsten Jämtland rekommenderar dem som är på väg till fjällen med bil att åka under måndagen i stället för söndagen.

De som ska köra hem från fjällen under söndagen uppmanas att resa tidigt på dagen och att ha med sig varma kläder i bilen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista