Fredrik Lindström.
Fredrik Lindström. Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport

Svensk skidskyttesensation – herrarna vann stafetten

3:56 min

Med bara en månad kvar till OS slog svenska skidskytteherrarna till med en mycket överraskande seger i stafetten i Oberhof, Tyskland. Det var Sveriges första seger i världscupen sedan 2009.

Vi är stolta, vi gjorde ett jättebra jobb

Bara timmar efter att svenska skidskyttedamerna tagit en överraskande tredjeplats i stafett visade svenska herrarna att de inte ville vara sämre.

Junioren Martin Ponsiluoma körde första sträckan och gjorde en stabil insats i sin stafettdebut och växlade som sexa.

Jesper Nelin sköt bra på andra sträckan och medan de övriga nationerna hade stora problem med de dimmiga förhållandena klättrade Sverige till tredje plats.

Sebastian Samuelsson på tredje sträckan tvingades till en straffrunda efter sitt sista skytte, men åkte bra i spåren och förde ändå upp Sverige till andra plats, minuten bakom ledande Italien.

På sista sträckan imponerade Fredrik Lindström både i skyttet och i spåren och var helt lika med italienaren Thierry Chenal på sista skyttet.

Men svensken behövde bara använda ett extraskott medan italienaren tvingades till en straffrunda och därmed var segern klar.

När skidskyttarna samlar sig till ett lag ser man vad som kan hända

Senast Sverige vann en stafett var 2009 i Vancouver på Björn Ferry och Carl Johan Bergmans tid.

Herrstafetten i OS: 23 februari kl 12.15

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista