Man på balkong kallad Bassebalkongen.
Lars Westergren hoppas att någon annan är beredd att ta över det arbete Bassestiftelsen lagt ned eftersom det är så betydelsefullt för sjukhuset. Foto: Caj Källmalm/Sveriges Radio
Sjukvård

Risk för torftigare miljö för sjuka barn utan Bassestiftelsen

2:40 min

Leksaker, böcker, fika och spel – Bassestiftelsen avslutade sin ideella verksamhet på barnkliniken i Östersund vid årsskiftet.

När Bassestiftelsen i höstas flaggade för att de skulle avsluta sitt arbete vid årsskiftet gjorde man det efter över 20 år och tio miljoner kronor insamlade för att förbättra miljön för sjuka på barnkliniken vid Östersunds sjukhus.

På sjukhuset har det funnits förhoppningar om att någon annan skulle ta över det ideella arbetet men ännu finns det ingen som har gjort detta och Lars Westergren, områdeschef för medicin på Östersunds sjukhus barn- och ungdomsavdelning säger att det är tråkigt om det inte kommer någon som gör detta.

Jag full förståelse att de känner att de nått sitt mål nu för det har de gjort med råge.

– De har gjort ett fantastiskt arbete. Jag har full förståelse att de känner att de nått sitt mål nu för det har de gjort med råge under de här åren, säger han till P4 Jämtland.

Lars Westergren är osäker på om personalen eller Region Jämtland Härjedalen skulle kunna ta över arbetet. Det finns juridiska tveksamheter för regionen att driva en stiftelse som Basse.

– Men vi har naturligtvis ett stort ansvar inom regionen att förvalta detta. Det kommer bli en stor utmaning att matcha och göra det lika bra som de gjort om inte någon annan aktör tar över deras arbete, säger Lars Westergren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista