Man vid skrivbord2
1 av 2
Den åtalade mannen har beställt, instruerat hur våldtäkterna ska gå till och betalat för det. För några år sedan kom en ny lag som gör att även den som betalar för övergreppen kan dömas för våldtäkt. Foto: Arkivbild Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Lars Ågren, Åklagare, Östersund
2 av 2
Lars Ågren, åklagare vid Riksenheten mot internationell brottslighet. Foto: Marcus Frånberg / Sveriges Radio
Domstolarna

Regisserade sexövergrepp på barn kan leda till långt fängelsestraff

2:08 min

Idag onsdag startar rättegången mot en man från Östersund, som vid minst 39 tillfällen beställt och regisserat sexuella övergrepp på barn.

Mannen, som är i 40-årsåldern, misstänks ha beställt och regisserat sexuella övergrepp på små barn på Filippinerna - övergrepp som han själv följt, via internet, samtidigt som de begicks.

– För en grov våldtäkt mot barn är minimistraffet fyra års fängelse. I det här fallet har vi över 30 grova våldtäkter mot barn så jag kommer att yrka på ett långt fängelsestraff, säger åklagare Lars Ågren, vid Riksenheten mot internationell brottslighet.

Hur långt?

– Tolv till fjorton år. 

Den åtalade mannen har beställt och instruerat hur våldtäkterna ska gå till och betalat för det. 

Barnen som utsatts är, enligt åklagaren, spädbarn under ett år upp till tio års ålder. Och många av övergreppen har utförts av närstående till barnen.

– Hans medgärningsmän, eller kvinnor i nästan alla fall är det kvinnor, de finns på Filippinerna. 

Pågår det någon brottsutredning där?

– Vi har lämnat underrättelseinformation till dem och de har inlett en utredning även där. 

Under rättegången kommer åklagaren spela upp 37 beslagtagna filmer som visar hur övergreppen skett och hur mannen instruerat. Åklagare Lars Ågren bedömer att bevisläget är bra.

– Det här är ju exceptionellt bra bevisning kan man säga, säger han.

Mannen har nyligen även åtalats som misstänkt för ett stort antal fall av kränkande fotografering, där kvinnor och flickor i hemlighet filmats inne på toaletter på olika adresser i Östersund.

Han är sedan tidigare dömd för rattfylleri och våld mot tjänsteman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista