En kvinna sitter bredvid en hund
Carro tillsammans med sin hund Gonzo. Foto: Emelie Andersson/Sveriges Radio
Djurliv

Gonzo attackerades av okopplad hund

6:13 min

En lösspringande hund attackerade och högg Carros hund Gonzo i nacken och halsen. Nu väljer hon att berätta om händelsen för att få fler hundägare att koppla sina hundar.

I torsdags var Carro ute med sin hund och då inträffade något som nog närmast kan beskrivas som en skräckupplevelse för både henne och hunden Gonzo.

En lösspringande hund dök upp från en gård och attackerade Gonzo. Den lösa hunden högg mot Gonzos nacke och hals och han började blöda.

– Först blir man väldigt, väldigt rädd för det här är femte gången nu som det sker. Man blir orolig för hundens framtid också, hur kommer han reagera och hur kan vi träna bort det här. Det sätter ju sina spår att bli biten av andra hundar. Han har varit väldigt skällig sista tiden, orolig, nervös och spänd, berättar Carro.

Förutom händelsen i förra veckan har Carro och Gonzo på kort tid upplevt fem otäcka hundmöten med okopplade hundar som betett sig ilsket. Nu väljer Carro att berätta om händelserna för att få fler hundägare att koppla sina hundar.

– Ägarna är ofta utom synhåll och har över huvud taget ingen kontroll på sin hund. 

Vad vill du se för förändring?

– Ska man ha sin hund okopplad ska man åtminstone ha munkorg på den och ha sådan pass kontroll att det är som ett osynligt koppel. Du ska inte vara 100 meter bort, 200 meter borta, du ska kunna ge din hund kommando och anse att den är så pass lydig att den lyssnar på ditt kommando, säger Carro.

Hon önskar också att Östersunds kommun ser över sina lokala föreskrifter och utökar områdena för koppeltvång. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista