Vildren. Foto: Stig-Olof Holm
Foto: Stig-Olof Holm
Djur och natur

Snart kan vilda renar vandra i våra skogar

1:42 min

Det var över hundra år sedan det fanns vilda renar i Sverige, men snart kan de vara tillbaka i skogarna i sydligaste Norrland och delar av Svealand.

Värmland, Dalarna och Gävleborg kan vara län som kan komma ifråga när den i Sverige utrotade vildrenen ska placeras ut igen. I över hundra år har vildrenen varit utrotad i Sverige, men nu arbetar forskaren Stig-Olof Holm vid Umeå universitet med en förvaltningsplan för att kunna sätta ut arten i skogen i Mellansverige och södra Norrland.

– Huvudanledningen är att den här underarten av ren, skogsvildrenen, har minskat kraftigt på global nivå och är nu nere på ungefär 4 000 individer i världen, säger Stig-Olof Holm, universitetslektor på institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet.

Tanken är att renar sätts ut där de kan jagas av jägare och utgöra byte till rovdjur. Konflikten mellan konflikten mellan människa och varg minskar då vargen ger sig på renar istället för tamdjur.

– Men det förutsätter att vargpopulationen hålls på en konstant nivå. Annars fungerar det så att om man får mer mat så ökar man i antal och då har vi ingen nytta av detta, säger Stig-Olof Holm till P4 Västerbotten.

Stig-Olof Holm arbetar just nu på en förvaltningsplan för vildren som han hoppas kan vara klar om ett år. Om den sedan godkänns av myndigheterna kan renar börja sättas ut, men det är viktigt att det inte görs för långt norrut. 

– Det här måste vara en verksamhet som garanterar att det inte blir några olägenheter för tamrenskötseln, det är jätteviktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista