Kvinn a och man står bredvid varandra framför trappa.
Cecilia och Magnus Hjelm gick igenom isen Foto: Jessica Ehrby/Sveriges Radio
Vinter

Cecilia och Magnus gick igenom Storsjöns is

3:56 min

Isen på Storsjön brast när Cecilia och Magnus Hjelm var ute på en vinterpromenad.

Isen såg säker ut när Cecilia och Magnus Hjelm gick ut på den förra veckan. Men den brast under deras fötter och båda hamnade i vattnet men lyckades ta sig upp.

– Isen kändes ju stabil, vi hoppade och stampade på den, men då var vi fortfarande nära strandkanten. När vi kommer till Mårtensviken så genar vi över viken, men det skulle vi inte ha gjort, för där brast isen berättar Cecilia.

Båda två hamnar i vattnet men lyckas ta sig upp genom att kravla åt olika håll och sedan krypa bort från vaken.

– Vi klarade oss nog för att vi var rätt så bra klädda, säger Magnus. Båda två hade dunjackor som också hjälpte till att hålla dem flytande.

Var det någon runt omkring som märkte vad som hände?

– Nej och det har vi i efterhand tyckt varit lite otäckt, berättar Cecilia. Ingen hade hört deras rop på hjälp, trots att det var en solig lördag med många människor ute.

Först hade Cecilia och Magnus tänkt låta bli att berätta om vad som hade hänt, men efter att ha funderat och pratat med polisen kom de fram till att deras upplevelse också kunde tjäna som en varning till andra.

– Antingen kunde någon se vaken och bli orolig så att det blev ett räddningspådrag eller också kunde någon trilla i vattnet, säger Cecilia. 

Därför bestämde sig de båda för att berätta om händelsen och de risker som finns. Det kommer dock att dröja innan de ger sig ut på isen igen.

–  Nu i efterhand är vi rätt så tacksamma, för det hade ju kunnat gå rätt så illa eftersom ingen såg eller hörde oss, säger Magnus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista