Man framför hus på vintern.
Tillbyggnader som den här kan skadas om snön rasar från taket, säger Anders Dahlén. Foto: Jimmy Halvarsson/Sveriges Radio

Oskottade tak kan bli kostsamma för husägare

4:12 min

Snön ligger vit på taken, och på många av dem har det blivit ett ganska tjockt täcke. Det här kan ställa till stora problem för den som låter bli att skotta.

De som särskilt bör tänka efter är villaägare som har byggt till något på huset.

– Själva bostadsdelen klarar normalt snötrycket men har man byggt ut en farsukvist eller uterum så bör man skotta. Sådana utbyggnader täcks inte av försäkringen, berättar Anders Dahlén som är skadeförebyggare på Länsförsäkringar.

Det som kan hända är att snön från villataket åker ner och belastar tillbyggnaden. I värsta fall kan uterummet förstöras. Fordon som står nära fasaden är också i farozonen.

Vilka är det inte behöver tänka på att skotta tak?

– Normala villaägare som inte byggt till något behöver normalt inte skotta någon snö från taken. Men om man märker att det finns en sättning i huset bör man kanske titta över skottningen, säger Anders Dahlén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista