Lars Nilsson
Foto: Fredrik Bång Öberg / Sveriges Radio
Laviner

Stort intresse för lavinkunskap

8:44 min

Under onsdagskvällen hålls en föreläsning i Östersund om lavinkunskap och intresset är mycket stort. Det är nämligen fullsatt.

Föreläsare är Lars Nilsson från Creating Milestones & Lavinkunskap.se, som är behörig SVELAV-lavininstruktör. De senaste åren har Lars arbetat mycket med laviner i Abisko, och håller i vinter i flera lavinutbildningar.

– Man pratar mer om mänskliga faktorer nu. Det finns siffror som visar på att mänskliga faktorer orsakar över 80 procent av alla lavinolyckor. Det handlar mycket om hur hjärnan fungerar och hur vi fattar beslut, säger Lars Nilsson.

Förr i tiden pratade man mycket om hur snö funkar och det har lett till ett felaktigt fokus. Viktigare kunskap är att förstå hur vi människor fungerar och vilka risker vi tar, menar Lars Nilsson.

– Man får välja själv vilka risker man tar i fjällen, men folk ska förstå vilka risker de tar, säger Lars Nilsson som också påpekar att grupptrycket kan göra att man utsätter sig för risker man annars inte skulle ta.

På senare år har friåkning på skoter blivit allt mer vanligt. En trend som för med sig en egen problematik.

– Det blir mer komplext för skoteråkare för de täcker större ytor. Behovet av kunskap är egentligen större därför. Tyngre maskiner kan också komma åt svagare snölager djupare.

Om olyckan är framme är det viktigt att ha övat på kamraträddning, inför varje säsong. När man är i en paniksituation är det kunskapen som sitter i ryggmärgen som kommer fram säger Lars Nilsson som också tipsar om att se över sin utrustning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista