Man med hjälm på skoter
Erik "Brogge" Brohagen, skoterguiden som ryter ifrån mot buskörningen. Foto: Privat
Skoter

Skoterguiden Brogge ryter ifrån mot buskörandet

1:50 min

Erik "Brogge" Brohagen tycker att det är dags att skoteråkare tar ansvar och börjar visa hänsyn mot andra som vistas i naturen.

Friåkning på skoter har blivit mer och mer populärt. Allt fler har tid och framför allt råd att ge sig ut i terrängen och åka snöskoter. Men det har också gjort att fler och fler buskör på ett eller annat sätt. De som är seriösa med att åka tycker förstås inte om det. Nu i veckan fick Erik "Brogge" Brohagen från Älvros nog och spaltade upp ett gäng regler för hur man ska bete sig på skoter. De här reglerna har fått spridning på sociala medier och många verkar hålla med.

– Mycket handlar om hänsyn. Längdskidåkare måste kunna få lugn och ro och djuren var här långt innan vi började köra med skotrar i området, säger Erik "Brogge" Brohagen till P4 Jämtland.

Vad hoppas du på att det här ska leda till?

– Att de som buskör kanske får sig en tankeställare nu när en annan skoteråkare ryter ifrån, säger Erik "Brogge" Brohagen som själv jobbar som skoterguide i Lofsdalen.

Sammanfattning av Brogges råd till skoteråkare

  1. Åk inte 20m ifrån längdskidspåren. Måste man absolut korsa ett längdskidspår se då till att alla korsar på samma ställe.
  2. Visa hänsyn till djuren, de var här före oss. Detta är deras hem. Ser ni ren då vänder ni till ett nytt ställe. Skulle ni råka klyva rakt genom en flock så ta en lång sväng runt och på så vis inte splittra dom mer.
  3. Ta reda på vart ni får åka, fråga lokalt folk. Eller ännu bättre sök information på Länsstyrelsens hemsida eller kommunen.
  4. Allt ni har med er ut i ryggan ska även tillbaka igen.
  5. Bykärnor är alltid big No No. Om det inte finns en led igenom vill säga, man tar alltså inte skotern på affären.
  6. Kör inte sönder åkermarker, många bönder är snälla och lånar ut mark för skoterleder, med en sträckning som är förbestämd. Om man drar ut och leker sönder en åker så går kälen i backen och allt de harvat och gjort iordning på hösten är bortkastad tid och de får börja om från början på våren. Detta gäller även där det finns jordvärmeslingor att ni inte trampar till snön så det kälar. Tråkigt när det blir kallt hemma hos en.

Annars ut och ha kul och tänk på ert agerande så vi får fortsätta ha det så kul. Det finns så många hektar för oss alla att samsas på så det borde räcka och bli över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista