Två män som sitter vid ett bord.
Vice ordförande för SPF Östersund Martin Rolén till vänster och ordförande Per Söderberg. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Politik

Pensionärer vill ha billigare busskort i Östersund

3:06 min

Flera pensionärsföreningar i Östersund föreslår billigare eller gratis busskort för pensionärer. De har nu haft ett möte med kommunen om frågan.

I tisdags träffade representanter från ett antal pensionärsföreningar i Östersund kommunstyrelsens arbetsutskott för att diskutera rabatterade busskort för pensionärer.

– Vi tycker att det är rätt mot den gruppen, väldigt många äldre har problem med ekonomin och det är viktigt att de kan använda sig av en bra kollektivtrafik, säger ordförande för SPF Seniorerna i Östersund Per Söderberg.

Två förslag har lagts fram, gratis busskort för pensionärer, eller att de ska betala 100 kronor i månaden. 

Sänkta biljettpriser för pensionärer finns redan på andra ställen i Sverige, Sundsvalls kommun är ett exempel.

– Där kan man åka 30 dagar för 100 kronor om man är pensionär och det har de haft sedan 2009. Och har Sundsvall råd med det för sina pensionärer, då har vi också råd med det i Östersund, säger Per Söderberg.  

Vi har tidigare rapporterat om att Östersunds kommun vill ta över ansvaret för stadstrafiken från länstrafiken. 

P4 Jämtland har varit i kontakt med AnnSofie Andersson, ordförande i Östersunds kommunstyrelse. Hon säger att de först måste ha ett avtal klart med Regionen om ansvaret för stadsbussarna, det här är ett uppdrag som gått vidare till kommundirektören och det återstår att se hur det arbetet går.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista