Niklas Hellgren är brevbärare. Till höger snötäckta brevlådor.
Niklas Hellgren är brevbärare och säger att snön ställer till det för postutdelningen. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Samhälle

Brevbäraren: Den som inte skottar kan bli utan post

2:47 min

Om det inte är skottat ordentligt framför postlådan kan det leda till att brev inte delas ut.

– Det blir lite irriterande. Vi har också våra färdigtryckta lappar som vi får lägga ut i lådorna som vi gör ganska ofta. För att påminna kunden att de måste ploga för annars kanske de inte får posten, säger Niklas Hellgren som jobbar som brevbärare i Östersund. 

Oftast om det inte går att dela ut posten på grund av att det inte är plogat så provar brevbäraren igen dagen efter. Niklas Hellgren berättar att begränsad framkomlighet framför brevlådan påverkar brevbärarnas arbetsmiljö. 

– Det är många som får ont i axlar och ryggar för att de måste hänga ut från bilarna, säger han. 

Det är fastighetsägarens ansvar att det är skottat framför brevlådan. Och att det har varit så mycket snö i år har lett till mer övertid och även förseningar, berättar Hans Bergander som är produktionsområdeschef för Postnord i Östersund.

– Vi har haft en hel del förseningar och en hel del övertid. Om det är flera lådor efter varandra så stjäl det tid från brevbäraren och då blir det förseningar åt andra hållet, alltså att vi inte får iväg posten från Östersund till andra orter i länet och till hela Sverige då, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista