Hus fem miljoners hus stadsdel norr Östersund Mäklare
För fem år sedan såldes tio hus i hela Jämtlands län, där slutpriset var mer än fem miljoner kronor. Förra året såldes 17 hus bara i Östersund och drygt 40 i hela länet, det visar nya siffror från Lantmäteriet. fastighetsmäklare Erik Olofsson ser inga tecken på avmattning på bostadsmarknaden Östersund. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Bostadsmarknad

Fyrdubbling av antalet femmiljonersvillor i Östersund

1:17 min

För fem år sedan såldes 10 femmiljonersvillor i Jämtlands län, förra året var antalet  uppe i fdrygt 40 stycken.

Flera av de dyraste husen finns i Åre och Härjedalsfjällen, men flest har sålts i Östersund. En orsak är att kommunen öppnat för husbyggande på helt nya ställen, bland annat strandnära tomter.

– Jo det är ju det som har gjort att vi fått en generell prishöjning, säger fastighetsmäklare Erik Olofsson i Östersund, som varit med och sålt flera nyproducerade villor på Stadsdel norr för runt fem miljoner kronor det sista året.

Vi har en efterfrågan. Vi har platser att bygga på i bra lägen vilket skapar förutsättningar att bygga fina hus, som man vet att man kan få ett vettigt pris tillbaka på om man någon gång skulle vilja sälja.

För fem år sedan såldes tio hus i hela Jämtlands län, där slutpriset var mer än fem miljoner kronor. Förra året såldes 40 villor, varav 17 i Östersund, det visar nya siffror från Lantmäteriet.

Och Erik Olofsson ser inga tecken på avmattning på bostadsmarknaden Östersund.

– Generellt sett pratar man om att det eventuellt kan vara avhållsamhet. Att priserna ligger på samma nivå ett tag framåt våren, men sedan kommer det eventuellt att börja uppåt igen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista