Erika Andersson är bröllopskoordinator i Östersund.
1 av 2
Erika Andersson är bröllopskoordinator i Östersund. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Nöje

Bröllopskoordinator tipsar om trender

3:08 min

Erika Andersson jobbar som bröllopskoordinator och berättar om mode, traditioner och bröllopsfester i dagarna tre.

Erika Anderssons yrkesval började med att hon planerade sitt eget bröllop. På helgens bröllopsmässa på OSD i Östersund står hon som arrangör.

– Det är både fest och bröllop. Vi ska fira mer tycker jag, oavsett om det är födelsedagar eller om man varit gift i 50 år eller att man ska gifta sig. Man kommer att inspireras av kläder, smycken, blommor, mat och dryck, säger hon. 

Det finns vissa trender när det kommer till bröllop. 

– Vi tänker mer miljömedvetet, det har vi gjort under hela 2010-talet. Man tänker mer att det ska vara närproducerat när det kommer till mat, att det ska vara hållbart när det gäller klädval och ekologiskt när det gäller blommor, säger Erika Andersson. 

Det finns vissa amerikanska traditioner som  anammats i Sverige, till exempel best man och att pappan ska lämna ifrån sig bruden. 

– Sociala medier har tagit en mycket större del. Där får man tänka själv, vad är det vi vill ha som par tillsammans? Så man inte går på att det är såhär det ska vara utan att man tänker mer personligt, säger Erika Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista