Kalasjnikov AK-47. Foto: Niklas Ehlén/Combat Camera/Försvarsmakten
Världens mest spridda automatkarbin-modell, AK-47, ofta benämnt Kalasjnikov, efter vapenkonstruktören, Michail Kalasjnikov. Foto: Niklas Ehlén/Combat Camera/Försvarsmakten
Domstolarna

Kalasjnikov-beväpnad man häktad

En 29-årig man från Östersund häktades på fredagseftermiddagen av Östersunds tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott.

Det var en fullt fungerande automatkarbin av modell Kalasjnikov AK-47, med tillhörande ammunition, som två män hade med sig när de stoppades i en fordonskontroll längs E14, i trakten av Gällö, natten mot i onsdags.

På fredagseftermiddagen begärdes en av männen, en 29-åring från Östersund, häktad  vid Östersunds tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott.

Den andre mannen som greps och suttit anhållen, försattes på fri fot under torsdagseftermiddagen.

– Misstankarna kvarstår mot båda, men det fanns inte tillräckligt starka skäl för att begära den andre mannen häktad, säger åklagare Lisa Forsberg till P4 Jämtland.

Nu fortsätter polisutredningen med bland annat kompletterande förhör med de misstänkta och ytterligare undersökning av vapnet och bilen.

Åklagaren har fram till den 26 januari på sig att väcka åtal mot den häktade mannen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista