Granskog
Verket har tidigare gått ut med varningar men det är första gången man skickar ett brev direkt till personer över 65 år. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Lantbruk

Skogs- och jordbruksägare varnas för oseriösa försäljare

1:20 min

Konsumentverket går för första gången ut i ett brev och varnar äldre ägare av skogs- och jordbruksfastigheter för oseriösa försäljare.

Det handlar om både telefonförsäljare och säljare som knackar på dörren och vill sälja allt från telefonabonnemang till brandsläckare, larm och flygfoton.

När köpare ångrar sig får de, felaktigt, till svar att det inte går eftersom de är företagare, trots att varan köpts för privat bruk.

Fenomenet med oseriösa försäljare är inte nytt. Konsumentverket har under många år fått anmälningar från äldre och anhöriga som känt sig lurade.

Vad tycker du om att det finns företag som satt i system att lura äldre?

– Ja det tycker jag inte alls om. Det är delvis det som är Konsumentverkets uppdrag, att komma till rätta med hur de här företagen agerar, säger Magnus Karpe på Konsumentverket till P4 Jämtland.

Verket har tidigare gått ut med varningar men det är första gången man skickar ett brev direkt till personer över 65 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista