Landshövding Jöran Hägglund. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio.
Landshövding Jöran Hägglund. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio
Natur

Landshövding kritisk mot stopp för beslut om skyddsjakt

1:08 min

Landshövding Jöran Hägglund riktar nu kritik mot Naturvårdsverket för beskedet att länsstyrelsen inte längre får besluta om skyddsjakt på järv på delegation.

Övriga länsstyrelser i norra Sverige har fått behålla delegationen, men för Jämtlands län drogs den in vid årsskiftet.

Den här nyheten kom först i tidningen Jaktjournalen

Enligt Jöran Hägglund borde Naturvårdsverket ha kontaktat ledningen för länsstyrelsen och haft överläggningar, innan rätten att besluta om skyddsjakt drogs in, det säger han till P4 Jämtland.

– Det finns anledning att diskutera, att Naturvårdsverket i ett mejl till en av våra handläggare tar ett sådant här beslut, utan att informera myndighetsledningen för länsstyrelsen. Det vill jag gärna prata med dem om, säger han.

Enligt honom bygger delegationen av rovdjursförvaltningen på beslut i riksdagen, som handlar om att kunskapen om lokala förhållanden ska leda till en bred förankring av rovdjurspolitiken och förståelse för vikten av att det finns rovdjur. 

– Kunskapen utgår från att man kan fatta besluten lokalt. Om Naturvårdsverket vill ändra på det så vore det rimligt att man först träffat oss och resonerat kring vad som varit fel och vad vi behöver tänka på, innan man tar ett sånt här beslut, säger Jöran Hägglund. 

Naturvårdsverket säger att de välkomnar Jöran Hägglund initiativ till ett möte. Gunilla Skotnicka, biträdande avdelningschef på Naturvårdsverkets naturavdelning, säger till P4 Jämtland att det blir bra att ha en dialog, både om järvfrågan och om myndigheternas olika syn på beslutet.

– Först bokar vi in ett möte. Sen får vi diskutera hur det varit och hur det ska vara framöver. Det här är inget permanent beslut utan ett beslut vi behövde fatta i det läge som är nu. Sen får vi se vad som kommer ur den här dialogen, säger Gunilla Skotnicka.

Anledningen till beslutet som gör att länsstyrelsen inte längre får fatta beslut om skyddsjakt handlar till stor del om att man 2017 la fram ett förslag om skyddsjakt i förebyggande syfte på 13 järvar i Jämtlands län.

– Enligt vår bedömning är det ett för stort urval och Naturvårdsverket skulle vilja se en mer restriktiv inställning på jakten på järv, sa Marcus Öhman, enhetschef på viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket, tidigare till P4 Jämtland. 

Länsstyrelsens beslut om förebyggande skyddsjakt har överklagats i flera instanser och stoppats av kammarrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista