Vård & omsorg

Personal slutar efter arbetstidsfusk i Krokom

1:09 min

Flera personer har avslutat sina anställningar och andra har varnats efter det uppmärksammade arbetstidfusket i Krokoms kommun förra året.

Det bekräftar socialnämndens ordförande Malin Bergman (C) för P4 Jämtland.

– De personerna som fått gå och blivit varnade är en del av personalavdelningens arbete och det är ett pågående arbete, säger hon.

Det var i höstas som SVT Jämtland var först med att avslöja att kvällspersonal inom LSS-verksamheten i kommunen utvecklat ett system för att kunna gå hem tidigare, men fortfarande få betalt.

Efter händelsen infördes ett åtgärdsprogram, där kommunen bland annat intervjuar personal på boendena utifrån vissa kriterier.

Det är utifrån de intervjuerna som flera nu slutar och varnas.

Det är däremot inte klarlagt att det är personerna som gått som var de som faktiskt fuskade.

– Det kan man inte säga. Det är ingen information vi fått i nämnden att det precis är de här personerna, så det är inte så att det kommit fram någon ny information där man vet vilka som har fuskat, att det är de som har gått, säger nämndordföranden Malin Bergman (C) till P4 Jämtland.

Snarare är det en konsekvens utav de åtgärdspunkter som nämnden klubbade i december, menar hon.

Åtgärdspunkterna innebar bland annat ett arbete med värdegrund, en kartläggning av utbildningsnivån bland de anställda, samt införande av stämpelklocka – något som enligt Malin Bergman kan bli aktuellt i början av mars.

Hon utesluter inte heller att det kan bli tal om att fler personal slutar eller får varningar, då intervjuer med LSS-verksamhetens 135 anställda fortfarande pågår.

– Det pågår fortfarande intervjuer. Man frågar om arbetsmoralen, motivationen till arbete och så vidare, säger Malin Bergman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista