Porträtt på Åsa Rigndahl i entrén till P4 Jämtland
Åsa Ringdahl skriver om ungdomskärlek och förutfattade meningar i sin nya roman.
Kultur

Åsa Ringdahl släpper debutroman

"Vill belysa hur viktigt det är att prata med varandra"
0:52 min

Nu i helgen släpps Åsa Ringdahls första debutroman "Det handlar om oss" som utspelar sig i Östersund.

Författaren Åsa Ringdahl är kanske främst känd genom sina noveller för barn men har alltså nu skrivit en relationsroman för ungdomar.

– Det är jättespännande att skriva om brytningstiden mellan vuxen och ungdom, det är så otroligt mycket som händer i livet just då, säger Åsa Ringdahl.

I boken får vi läsa om Johan och Malin, en hockeykille och en hästtjej som faller för varandra men som båda har väldigt mycket förutfattade meningar om varandra. I grund och botten är det en historia om kärlek och vänskap.

– Jag tycker det är viktigt att adressera de här problemen. Att man inte pratar med varandra ordentligt och att åsikter om saker inte kommer fram förrän i skarpt läge, säger Åsa Ringdahl. 

Åsa fick väldigt mycket hjälp från spelare i Östersund IK:s och Östersund-Frösö ridklubb genom många intervjuer men också genom att de fick korrekturläsa hennes text.

– Det känns jättekul att två föreningar i Östersund kunde ställa upp och hjälpa till. För mig var det också viktigt att skildra min egen hemstad och få hjälp så det blir rätt och trovärdigt.

Är boken främst för underhållning eller för att lära sig någonting?

– Tanken är att det ska vara både och. Bra underhållning men mycket kärlek och känslor men också med en underton av att man ska lära sig hur man ska bete sig mot varandra, säger Åsa Ringdahl.

Åsa Ringdahl berättar också att hon börjat skriva på en serie som ska försöka skildra vardagen på hockeygymnasiet i Östersund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".