Helena Söderlund, kurator på demensteamet och Birgitta Jonsson som sitter i en soffa tillsammans.
1 av 2
Under sex stycken träffar ska en sluten grupp med tystnadsplikt samlas och diskutera livet efter en separation. Foto: Sofie Lie.
Birgitta Jonsson och Helena Söderlund sitter en soffa och ler.
2 av 2
Birgitta Jonsson har haft kontakt med demensteamet i Östersund tidigare och har då pratat och reflekterat hur det är att leva med en demenssjuk partner. Foto: Sofie Lie.
Anhörigvård

Svårt för anhörigvårdare till dementa – erbjuds samtalsstöd

3:37 min

Den som vårdar en dement anhörig glömmer lätt bort sig. Därför startar nu en samtalsgrupp i Östersunds kommun.

Demensteamet i Östersunds kommun har valt att starta upp samtalsgrupperna på grund av att behovet av att prata om livet efter en separation är stort, och gruppen blev fylld snabbt.

– Behovet av att prata är generellt väldigt stort och det här är inget undantag, säger Helena Söderlund som är kurator på demensteamet.

Birgitta Jonsson träffade sin man i 20-års åldern och har sen dess aldrig levt ensam. Hon berättar att hon har svårt att flytta fokus från sin man och hans vård till sig själv.

Jag måste lära mig att tänka "Jag" istället för "Vi".

Gruppen är till för kvinnor som vårdat sin partner som lever med en demenssjukdom. Birgitta Jonsson tycker att det här initiativet behövs.

– Det är inte över när ens partner flyttat ut, utan då börjar nästa fas. Jag har inte kunnat fokusera på mig själv på 5 år, och det känner jag.

Förhoppningen är att samtalen ska bidra till mer livsglädje, en större tro på framtiden och nya vänner.

Samtalsgrupper för män kommer att startas upp senare i vår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista