Östersunds sjukhus psykiatri Region Jämtland Härjedalen 2
Problem med personsökare på Östersunds sjukhus kan ha lett till att en patient avled i förtid. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Sjukvård

Problem med personsökare kan ha lett till att patient dog

Chefsläkare: Det går inte att utesluta att det bidrog
1:15 min

Problem med personsökarna kan vara en bidragande orsak till att en patient på Östersunds sjukhus inte fick hjälp av läkare tillräckligt snabbt häromveckan. Patienten avled senare.

– Det gällde en patient som låg inne på sjukhuset och som blev sämre. En sjuksköterska ville då ha kontakt med jourläkaren och hade svårt att få kontakt med personen eftersom sökningarna inte gick fram, säger Mattias Schindele, chefsläkare för område patientsäkerhet på Region Jämtland Härjedalen.

Det här var SVT Jämtland först med att berätta. 

Sköterskan fick hjälp på andra sätt och fördröjningen blev inte så lång, enligt Mattias Schindele. Det handlade också om en äldre patient som var sjuk och sjukvården tror inte att just fördröjningen var enda orsaken till att patienten avled.

– Men det går inte att utesluta att det faktiskt bidrog till att patienten blev sämre och senare på dagen avled, säger han till P4 Jämtland.

Sjukhuset har inlett en utredning om allvarlig vårdskada, enligt Lex Maria, en utredning som sedan ska rapporteras in till Inspektionen för vård och omsorg.

Exakt vad som var problemet med personsökaren, det vet inte Mattias Schindele i dag. Men det finns en oro kring att personsökarna på sjukhuset inte fungerar som de ska.

– Vi har ett system för att hantera avvikelser och i det ser vi att av och till uppfattas det som att sökningar inte går fram. Men det har inte varit någon stor storm kring det nu.

För några år sedan upplevdes problemen som större, då kom sjukhuset fram till att radiosignalerna hindrades på vissa platser av tjocka betongväggar. Tekniken stärktes för att komma tillrätta med problemen.

– Man satte upp en ny mast och efter det var uppfattningen att det fungerade bra. Men nu finns det igen en gnagande känsla av att sökningar ibland inte kommer fram.

Nu ska sjukhuset utreda som gick snett och om det är problem med personsökarna.

– Utöver Lex Maria utredningen som handlar om det enskilda fallet, så blir en del också att se över helheten. Vad beror det på? Har det blivit föråldrat? Är det dags att byta system, säger Mattias Schindele.

Under tiden så har sjukhuset ett reservsystem, där de viktigaste jourfunktionerna har fått varsin mobiltelefon.

– Alla avdelningar har de telefonnumrena. Är det brådskande ska man komplettera med att ringa så man vet att informationen gått fram. På så sätt känner vi att det är tryggt, säger Mattias Schindele, som inte känner till någon annan händelse, där en patient skulle ha farit illa på grund av problem med personsökarna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".