Jörgen Modin hundförare och områdesansvarig för hundverksamheten med polisen i Jämtland.Hund ,polis, snö, fjäll, lavinövning
1 av 4
Jörgen Modin hundförare och områdesansvarig för hundverksamheten med polisen i Jämtland. Här leker han med en av räddningshundarna. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Polis, fjällräddare och andra civila hundförare har övning i Bydalen. lavinhund
2 av 4
Polis, fjällräddare och andra civila hundförare har övning i Bydalen Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Fjällräddare står med ryggen mot kameran, i bakgrunden, en helikopter över fjällen
3 av 4
Helikoptern används flitigt vid fjällräddning, bla till att skjutsa ut lavinhundar Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Fjällräddare går med schäfer på fjället
4 av 4
Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Lavinövning

Lavinhundar övas i Bydalen

"Behövs fler räddningshundar i Jämtland"
4:10 min

Hundförare från nästan hela fjällkedjan i Sverige är med på den veckolånga övningen i Bydalen, som fokuserar på räddning i fjällmiljö.

 Under den veckolånga övningen i Bydalen får hundarna träna på situationer som kan uppkomma vid lavinräddning  som att åka helikopter och skoter samt vindmarkering.

Det finns i nuläget endast fem lavinekipage totalt i Jämtland, vilket är  ganska lite anser Modin.

– Jag vill ha fem lavinhundar i norra samt fem i södra delen av länet.

Tanken är att det ska finnas civila hundar och hundförare som gör ett helhjärtat arbete tillsammans med polisiära hundar, berättar polisen Jörgen Modin som är områdesansvarig för hundverksamheten. 

De civila hundförarna måste trivas med att vara i fjällterräng och vara självgående med träning av hunden. Vi strävar efter fler träningsgrupper i länet, berättar Jörgen Modin.

Den som är intresserad att bli civil räddningsekipage kan ta kontakt med polisen eller civila aktörer för att börja träna med hunden till att börja med, uppmanar Jörgen Modin vid polisen.

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".