man som går på en vinterväg.
1 av 3
"Jag gick den här vägen och det blev längre och längre för varje dag. Så jag kopplade ihop med det att jag började må bättre ganska omgående", säger Dag Hanning om den slingrande böljande byvägen mellan Högarna och Storhögen. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Man porträtt på vinterväg
2 av 3
På 90-talet var Dag Hanning en stridbar företagare i Strömsund. Som mest hade han sju företag inom allt från bilverkstad, krogbransch, jordbruk till hästuppfödning. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
porträtt på kvinna på stadsgata.
3 av 3
"Huvudorsaken till att man mår bättre när man rör på sig är att man sover mycket bättre", säger neuropsykologen och hjärnforskaren Agneta Sandström i Östersund. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
#psykgranskning

Han gick sig frisk efter självmordsförsöken

2:53 min

Promenader räddade livet på Strömsundsföretagaren Dag Hanning. För honom blev daglig rörelse ett sätt att hantera sin bipolära sjukdom.

Han började en dag gå efter ett flertal självmordsförsök, 100-tals läkarmöten inom psykiatrin och 20 olika dagliga mediciner.

– Jag gick den här vägen och det blev längre och längre för varje dag. Så jag kopplade ihop med det att jag började må bättre ganska omgående, säger Dag Hanning då han går den slingrande böljande byvägen mellan Högarna och Storhögen i norra delen av Östersunds kommun.

På 90-talet var Dag Hanning en stridbar företagare i Strömsund. Som mest hade han sju företag inom allt från bilverkstad, krogbransch, jordbruk till hästuppfödning. Men på 2000-talet slutade allt med en krasch, både för företagen och för Dag.

– Det nådde ju bristningsgränsen till slut. Då var det fritt fall. 

Det fria fallet innebar att Dag Hanning under flera års tid åkte in och ut på den psykiatriska kliniken på Östersunds sjukhus. Och fick diagnosen bipolär sjukdom.

– Man befann sig ju som i en annan värld. Tyvärr är det väl så att de mediciner jag minns mest av var de som man helst ville tugga som kola för att man trodde man mådde bra. Men man var ju hög som en julgran. 

Nu är det nio år sedan Dag Hanning började gå. Och att regelbunden motion numera är en beprövad och väl fungerande metod för personer som lider av psykisk sjukdom det bekräftar neuropsykologen och hjärnforskaren Agneta Sandström i Östersund. 

– Huvudorsaken till att man mår bättre när man rör på sig är att man sover mycket bättre, säger hon.

– Man får mer djupsömn och man blir mer återhämtad och det är ju också något som nästan alla patienter med psykisk ohälsa har problem med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".