Östersunds sjukhus psykiatri Region Jämtland Härjedalen 2
Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Region Jämtland Härjedalen

Vårdens miljardunderskott – politikerna duckar inför kraftiga neddragningar

3:54 min

Lägg ner hela vårdenheter, det förslaget fanns med i en utredning som SKL gjorde förra året. Men politikerna skjuter frågan framåt.

Förra året gjorde SKL, Sveriges kommuner och landsting, en analys av region Jämtlands Härjedalens ekonomi. Allt för att få ekonomin i balans - förra året gick regionen back närmare en kvarts miljard.

Där fanns förslag att lägga ner vårdcentraler eller delar av specialistsjukvården vid Östersunds sjukhus. Men några sådana neddragningar finns inte med i de åtgärder som regionfullmäktige under onsdagen fattat beslut om och där SKL:s analys sägs ligga som grund.

– En del följer våra råd och en del gör det inte. Andra tar fram andra förslag än de som vi tagit fram, säger Annika Wallenskog chefsekonom på SKL, som poängterar att de är en medlemsorganisation som bara kan komma med goda råd. 

För bara några år sedan var det betydligt fler landsting och regioner som hade ett underskott. Nu har flera fått ordning på sin ekonomi, till exempel Dalarna. Vad har de gjort?

– I Dalarna har man gjort ordentliga sparåtgärder. Efter väldigt många år av underskott. Man har lagt ner vårdcentraler, man har förändrat sättet att jobba och varje gång någon gått i pension har man sett över om man behöver ersätta den personen. 

Kan inte Jämtland Härjedalen göra samma sak?

– Det där är ju en avvägning man gör då från politiskt håll. Det som är svårt med Jämtland är ju att man bara har ett sjukhus och att länet är så spritt. Det gör ju att man måste täcka länet med olika vårdcentraler till exempel. 

Mer om Region JH

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".