bengt bergqvist (S) regionråd
"SKL kanske har rätt, men vi måste utreda frågan mer och därför har vi inte med det i det här läget", säger regionråd Bengt Bergqvist (S). Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Region Jämtland Härjedalen

Fler nedskärningar inom sjukvården presenteras under våren

1:50 min

Regionen följer inte SKL:s rekommendationer om att lägga ner vårdenheter. Det behöver utredas mer anser både majoritet och opposition.

Region Jämtland Härjedalen har samlat på sig ett underskott på över en miljard kronor. Under onsdagen togs beslut för att komma tillrätta med underskottet. 

Förra året gjorde SKL, Sveriges kommuner och landsting, en analys av region Jämtlands Härjedalens ekonomi. Allt för att få ekonomin i balans - förra året gick regionen back närmare en kvarts miljard.

Där fanns förslag med om att lägga ner vårdcentraler eller delar av specialistsjukvården vid Östersunds sjukhus. Men några sådana neddragningar finns inte med i de åtgärder som regionfullmäktige under onsdagen fattat beslut om och där SKL:s analys sägs ligga som grund.

– De kanske har rätt, men vi måste utreda frågan mer och därför har vi inte med det i det här läget, säger regionråd Bengt Bergqvist (S).

Vilket även regionstyrelsens 2:e vice ordförande Elin Lemon (C) håller med om.

– Framförallt måste vi ju se över vad vi har för sjukhusorganisation. Vi säger ju att vi inte måste göra allt i egen regi, säger hon.

Enligt regionråd Bengt Bergqvist kommer fler åtgärdsförslag presenteras under våren. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".