OS Jesper Nelin.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport

Nelin sköt bort guld-chans – Samuelsson fyra

1:08 min

Jesper Nelin var på väg mot en jätteskräll i skidskytteherrarnas distanslopp. Men i den sista skjutningen klappade svensken ihop – efter tre bom blev i stället Sebastian Samuelsson bäste svensk på en fin fjärdeplats.

Resultat distanslopp skidskytte:
1. Johannes Thingnes Bö 48.03,8
2. Jakov Fak +5,5
3. Dominik Landertinger +14,2
4. Sebastian Samuelsson +29,1
---
8. Fredrik Lindström +1.22,1
24. Jesper Nelin +2.33,3
38. Martin Ponsiluoma +3.52,8

Jesper Nelin imponerade stort och var tvåa efter tre felfria skjutningar. Inför den fjärde och sista skjutningen var medaljen inom räckhåll efter att flera favoriter, däribland den franske stjärnan Martin Fourcade, bommat i sitt skytte.

Men efter tre bom försvann medaljchansen för Nelin som slutade först på 24:e plats – över två minuter efter vinnaren Johannes Thingnes Bö från Norge.

– Han spände sig kanske så mycket att nerverna spelade honom ett spratt. Det var så nära, säger Radiosportens expert Torgny Mogren.

I stället blev Sebastian Samuelsson, silvermedaljör tidigare i veckan, bäste svensk på fjärde plats. Han hade bra fart på skidorna men hans enda bom, som kom i det tredje skyttet, blev kostsam och han var 15 sekunder från medalj.

Än en gång gör han ett strongt lopp. En bom blev det lite oturligt och hade det inte blivit det hade det kunnat sluta med en riktigt stor överraskning igen. 

Tävlingens tredje svensk, Fredrik Lindström var felfri de tre första skjutningarna och hade då rejäl medaljkänning. Men i det fjärde och sista skyttet blev det en bom för svensken som drog på sig en tilläggsminut och tappade tätkänningen.

– Spännande att komma in med tre nollor i bagaget men härligt att få göra en bra tävling. Min klart bästa i OS, säger Lindström.

Det blev till slut en åttondeplats för Lindström som var nöjd med sin prestation. 

– Jag hade startnummer ett och fick gå ut och köra mitt lopp och jag känner mig nöjd med min prestation. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".