Två män
Nils Bengt Nilsson, Jämtlands räddningstjänsförbund och Göran Bergström, socialdemokratiskt kommunalråd i Strömsund ska båda träffa Fredrik Reinfeldt och Trygghetskommissionen på tisdagen. Foto: Åsa Swee/Sveriges Radio
Polisen

Överför polisarbete i glesbygd på brandmän tycker Strömsundspolitiker

1:56 min

Bristen på poliser i glesbygd skulle delvis kunna lösas om räddningstjänsten kunde göra en del av polisens uppgifter. Det föreslår kommunalrådet Göran Bergström (S) i Strömsund.

– Vi tar ett konkret exempel, våld i nära relationer. Om en kvinna blir utsatt för ett sånt brott, eller ett barn för den delen, så skulle brandkåren kunna rycka ut och hjälpa kvinnan som är utsatt, och föra henne till en hälsocentral, det säger Göran Bergström som själv är polis till yrket. 

Under tisdagen ska han föra fram sitt förslag till Fredrik Reinfeldt, ordförande i Trygghetskommissionen, som är på besök i Jämtland.

Trygghetskommissionen är ett initiativ från försäkringsbranschen som ska ta fram en rapport om hur brottslighet i Sverige kan motverkas.

– Vi riskerar i Norrland att bli ett litet övergivet område framöver med tanke på polisbristen. Det är därför vi måste hitta andra kreativa lösningar, säger Göran Bergström. 

Men ska vi som bor i Norrland behöva acceptera att vi istället för poliser får räddningstjänstpersonal som är lite bättre utbildade?

– Nej, så klart inte. Vi jobbar på flera spår samtidigt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".