Längdskidor - SM

SM-silver till Jens Burman och Stina Nilsson

Nionde raka guldet på 30 kilometer och 14:e SM-guldet totalt. Ingen kunde rå på Marcus Hellner när SM-tävlingarna inleddes i Skellefteå på onsdagen.

Skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson, även han med bas i Östersund, gjorde en uppmärksammad start, men var långt efter.

Hellner vann masstartsloppet i fri stil med 3,2 sekunders marginal till landslagskollegorna Jens Burman, Åsarna och 10,4 sekunder till Östersundsbon Daniel Rickardsson. Petter Engdahl, tävlande för Östersunds SK, kom fyra.

I damernas 15 kilometer fristil så ryckte Charlotte Kalla på sista varvet och var 20 sekunder före tvåan Stina Nilsson i mål. 

– Jag försökte bara hålla ihop åkningen så gott jag kunde. Det är en tuff bana och väldigt utslagsgivande de första kilometerna, säger hon till P4 Västerbotten. 

Jonna Sundling blev trea och Ebba Andersson slutade fyra – och övriga i startfältet var sedan långt efter kvartetten i mål.

OS-silvermedaljören i skidskytte, Sebastian Samuelsson, står över världscupfinalen i Ryssland. I stället ställer han upp i SM i skidor. Men Samuelsson lyckades inte alls, slutade 41:a och var mer än nio minuter efter Hellner.
– Jag hade ingen bra dag, jag var trött och det gick tungt i spåret och det gled dåligt utför också, säger Samuelsson till SVT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista