Region Jämtland Härjedalen

Ingen prognos för när ekonomin kan vara i balans

1:55 min

Regionen som ansvarar för hälso- och sjukvård samt utvecklingsfrågor har en tung ekonomisk uppförsbacke och någon gissning för när det kan tänkas vara löst finns inte.

Årets resultat för Regionen som ansvarar för hälso- och sjukvård blev minus 236,1 miljoner kronor – och med tidigare års samlade underskott skulle det behövas 1006,8 miljoner kronor för balans.

Kostnadsökningarna tär på regionens ekonomi och där fortsätter bemanningskostnaderna, alltså läkar- och sjuksköterskestafetter, att vara påtagliga; nämligen 8,8 procent eller 15,4 miljoner. Personalkostnaderna ökar också, liksom läkemedelskostnaderna.

Samtidigt minskar intäkterna med 2,3 procent. Och eftersom utgifterna fortsätter att vara större än inkomsterna så är det totala balanserade underskottet nu mer än en miljard kronor.

Regionen har flera långsiktiga projekt för att få ekonomin i balans. Man har ett eget bemanningsprojekt – det med bakgrunden att landets samtliga landsting och regioner med SKL vill komma bort från stafettproblematiken.

Ljuspunkter finns konstaterar regionstyrelsen. Sjukpenningsdagarna i länet sjunker snabbast i landet, vårdskadorna har minskat och sjukfrånvaron har sjunkit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista