Fältjägargruppen på Frösön.
1 av 3
Fältjägargruppen på Frösön. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Micael Ågren Berner, överstelöjtnant och chef för Fältjägarna.
2 av 3
Micael Ågren Berner, överstelöjtnant och chef för Fältjägarna. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Micael Ågren Berner, överstelöjtnant och chef för Fältjägarna.
3 av 3
Micael Ågren Berner, överstelöjtnant och chef för Fältjägarna blickar ut över utsikten från kontoret. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Försvarsmakten

Säkerhetsbrister – hemvärnet vill flytta från Frösön

1:35 min

Det har funnits militär närvaro på Frösön i många hundra år - nu vill Fältjägargruppen flytta därifrån.

Försvarsmakten hyr i dag lokaler på Frösön och en flytt till Lugnvik som Fältjägarna vill skulle kosta 120 miljoner kronor.

 – Vi har inget staket, vi har ett föråldrat inpasseringssystem som är kvar från gamla F4-tiden. Vi har haft inbrott på fordonsparken där några har slangat besin och diesel och stulit verktyg, säger Micael Ågren Berner, överstelöjtnant och chef för Fältjägargruppen. 

Förutom att säkerheten skulle ökas på det nya området med ett skalskydd, så skulle också verksamheten bli mer samlad och närmare övningsområdet i Dagsådalen. 

Beslutsunderlaget har godkänts av I 19 i Boden, alltså Norrbottens regemente, och har skickats vidare till Högkvarteret. En flytt kan ske tidigast 2021. Beslut väntas tas innan midsommar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista