Trafikverket har tillsammans med Norge, Findland, chalmers och Jämtlands gymnasium ett projekt i Östersund som handlar om att bekämpa halka med bergvärme
1 av 2
Med hjälp från bergvärme och värmeslingor under vägbanan skapar Trafikverket i ett projekt kanske framtidens halkbekämpning. Foto: Johanna Nyman/Sveriges Radio
Jan-Erik Lundmark Trafikverket
2 av 2
Jan-Erik Lundmark Trafikverket är en av dem som är med i projektet där bergvärme används för att skapa en is och snöfri vägbana. Foto: Johanna Nyman/ Sveriges Radio
Trafik

Olycksdrabbade vägsträckor kan halkbekämpas med värmeslingor

1:24 min

Tekniken är ungefär densamma som när du lägger golvvärme hemma. Men i stället lägger Trafikverket på prov värmeslingor under vägbanan.

– Det är framförallt problemsträckorna som vi har: branta backar där vi har problem vintertid med långtradare som fastnar och även avåkningar, säger Jan-Erik Lundmark från Trafikverket.

Han pekar på en bit betongväg som är 20 meter lång och tre och en halv meter bred som har byggts upp på övningsområdet Furulund utanför Östersund.

Med hjälp från bergvärme och värmeslingor under betongen, temperaturgivare och kameraövervakning skapas här en snö och isfri vägbana som kan bli framtidens halkbekämpning. 

Projektet kommer pågå under två år och är ett samarbete mellan norska statens Vegvesen, Finland, Chalmers i Göteborg och Jämtlands gymnasieförbund. 

Med ett övervakningssystem är tanken att man på håll ska kunna styra värmen i slingorna efter vad det är för väder ute och även stänga av systemet när det inte behövs.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".