Snöskoter
Nästa torsdag, 19 april, blir sista tillåtna datum för den här vintern längs de statliga skoterlederna i fjällvärlden i länet. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Skoteråkning

Sista helgen innan skoterförbudet

1:34 min

Nu till helgen, den 14:e till 15:e april, blir den sista stora skoterhelgen i Jämtlands län för den här säsongen.

De statliga skoterlederna i länet är öppna till och med den 19 april, alltså nästa torsdag, därefter råder skoterförbud, meddelar länsstyrelsen på sin webbplats.

Det här är någonting som görs varje år men länsstyrelsen brukar i undantagsfall förlänga öppethållandet av de statliga lederna när förbudsdatumet infaller strax innan en helg men de görs i regel bara då påsken infaller sent. Lederna stängs bland annat med hänsyn till rennäringen.

Efter 19 april råder skoterförbud på alla statliga skoterleder i Jämtlands län, med undantag för några leder i norra Frostviken.

Lederna i de tidigare kommunala regleringsområden i Härjedalen och Åre stänger också den 19 april. Där utreds en eventuell förlängning av skotersäsongen, men inget är klart i nuläget. 

P4 Jämtland har sökt länsstyrelsen för en kommentar. Beskedet därifrån är att många har hört av sig till myndigheten och har haft synpunkter på att skoterlederna stängs strax före en helg när en snörik vinter gjort att lederna är väldigt fina.

Länsstyrelsen har lovat att återkomma med mer information senare i veckan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".