Branden orsakade stora skador i ett hyreshus på Eriksbergsvägen. Räddningstjänstens egen utredning visar på brister i släckningsarbetet. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges radio.
1 av 3
Branden orsakade stora skador i ett hyreshus på Eriksbergsvägen. Räddningstjänstens egen utredning visar på brister i släckningsarbetet. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges radio.
Brand på Eriksbergsvägen. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges radio.
2 av 3
Brand på Eriksbergsvägen. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges radio.
Man med kavaj och glasögon
3 av 3
Advokat Erik Boberg. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Räddningstjänst

Miljonkrav mot räddningstjänst – ovanligt mål i tingsrätten

1:48 min

En brand i en soffa som släckts av räddningstjänsten i Östersund blossade upp på nytt. Försäkringsbolaget kräver 16 miljoner i ersättning.

Under måndagen inleds förhandlingar i Östersunds tingsrätt i målet där Jämtlands räddningstjänstförbund stämts på 16 miljoner kronor av ett försäkringsbolag.

Det danska försäkringsbolaget anser att räddningstjänsten inte gjorde tillräckligt i samband en brand för fyra år sedan när det började brinna i en soffa i ett hyreshus i Östersund.

Branden, som startade i en soffa, blossade upp igen och spred sig till andra lägenheter, några minuter efter att räddningstjänsten lämnat platsen. 

– För att man ska vara skadeståndsskyldig på det sätt som försäkringsbolaget påstår så måste man ha gjort sig skyldig till vårdslöshet. Där anser räddningstjänstförbundet att man inte gjort, säger advokat Erik Boberg som företräder Jämtlands räddningstjänstförbund till P4 Jämtland.

Det är ovanligt att ett räddningstjänstförbund i Sverige stämts på det här sättet. Ett liknande fall finns i Umeå där brandförsvaret och Umeå Kommun för några år sedan stämdes av ett försäkringsbolag. Det blev friande dom i både tingsrätten och hovrätten.

Advokat Kjell Olsson som företräder försäkringsbolaget anser i målet i Östersunds tingsrätt att räddningstjänsten varit försumliga och lämnat platsen för tidigt. Som bevisning hänvisar de till räddningstjänstens egna utredning av händelsen, som också visar på brister. Bland annat kollades inte soffan undertill och lämnades kvar.

Enligt Myndigheten för samhällskydd och beredskap förekommer den här typen av stämningar i ganska stor utsträckning i andra länder, i Sverige är de än så länge ovanliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista