Barn tar mat skolbespisning Hoting Strömsund
1 av 3
Bättre ta lite och gå flera gånger, det är ett sätt att få ner matsvinnet i Strömsunds skolor. Foto: Anneli Johansson / Sveriges Radio
Tjej i tioårsåldern sitter vid ett bord i en skolmatsal och tittar leende upp mot kameran.
2 av 3
Julia Sörlin är en av eleverna som tävlar om att slänga så lite mat som möjligt i Strömsund. Foto: Anneli Johansson / Sveriges Radio
mat hink slask kompost rester
3 av 3
Till dagens kompost blev det runt ett kilo mat på närmare 120 elever. Foto: Anneli Johansson / Sverigs Radio
Matsvinn

Strömsunds skolor tävlar om att kasta mindre mat

1:17 min

Skolorna i Strömsunds kommun slänger för mycket mat, något man hoppas få bukt med genom en tävling i hållbarhetens namn.

250 kilo slängd mat under mars ska bli noll i april – om Strömsunds kommun får bestämma. Just nu pågår en tävling mellan skolorna i kommunen, där vinnaren blir den vars elever slänger så lite mat som möjligt i skolbespisningen. 

– Jag vill inte kasta någon mat så jag tar lite i taget. Man slösar både pengar, och så mår själva jorden dåligt, säger Julia Sörlin, 9 år, som går på Centralskolan i Hoting.

På torsdagen slängdes ett kilo mat på skolan. 117 elever åt lunch. 

– Grundtanken är att få medvetenhet kring att vi påverkar miljön jättemycket genom att kasta mat, och kanske få med sig lite av den medvetenhet hem också, säger Jörgen Jönsson, kostchef i kommunen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".