39-åringen från Östersund överklagade Tingsrättens dom på 14 års fängelse.
39-åringen från Östersund överklagade Tingsrättens dom på 14 års fängelse. Foto: Staffan Andersson
Domstolarna

Grova våldtäkter mot filippinska barn på nätet upp i hovrätten

1:01 min

En nioårig flicka har nu identifierats som offer. Östersundsbon som beställde övergreppen anser att personerna som utförde dem är gärningsmän.

Den 39-årige mannen dömdes av tingsrätten i Östersund till 14 års fängelse för 32 fall av grov våldtäkt mot barn, flera fall av grova sexuella övergrepp mot barn samt grovt barnpornografibrott.

Mannen beställde övergreppen och våldtäkterna på barn i Filippinerna via internet.

Nytt i ärendet är att åklagaren har lyckats identifiera en av målsägandena på Filippinerna, en flicka som idag är nio år gammal. Flickan kommer inte att vittna då brotten redan finns på film, men åklagare Reena Devgun menar att det ändå är viktigt att man kunnat identifiera ett av offren.

Mannen vill varken erkänna eller förneka grov våldtäkt
mot barn eller grovt sexuellt övergrepp mot barn. 

Han har dock erkänt att han tagit kontakt med personer via nätet, skickat pengar till dem och lämnat förslag på handlingar som skulle utföras och att han sedan spelat in det som hände. Han menar också att gärningsmännen är de i utlandet som utförde handlingarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".