Det blev omfattande materiella skador på flerbostadshuset som brann på Eriksbergsvägen i Östersund, sent på måndagkvällen. Foto: Johnny Sundin.
Det blev omfattande materiella skador på flerbostadshuset som brann på Eriksbergsvägen i Östersund, sent på måndagkvällen. Foto: Johnny Sundin. Foto: Räddningstjänsten
Bränder

MSB: Vanligare med stämningar mot räddningstjänster i framtiden

3:36 min

Utomlands är det vanligt att försäkringsbolag stämmer räddningstjänster i samband bränder. Nu är fenomenet på väg till Sverige.

 I Östersund inleddes på måndagen ett tvistemål i tingsrätten där ett danskt försäkringsbolag stämt Jämtlands räddningstjänstförbund på 16 miljoner kronor. 

Den här typen av stämningar är än så länge ovanliga i Sverige, men Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, förutspådde redan för tio år sedan att det skulle komma att ändras eftersom det är väldigt vanligt med den här typen av stämningar utomlands.

– Det är så mycket pengar inblandande och det är inte konstigt att försäkringsbolagen håller ögonen på hur insatsen genomförts och så vidare, säger Bo Andersson brandexpert på MSB till P4 Jämtland.

Vid branden i Östersund visar räddningstjänstens egen utredning att det funnits brister i släckningsarbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista