Man frammför en dörr.
1 av 2
Kommunchefen bjöd in till killmiddag.
En man ser ut genom en fönsterruta i en dörr.
2 av 2
Åre kommuns kommunchef Richard Högström bjöd in sina manliga kolleger i ledarposition på killmiddag för att diskutera mansnormer. Foto: Elisabet Aagård/Sveriges Radio
Tema machokultur

Machokulturen under lupp i Åre kommun

1:34 min

Den här veckan uppmärksammar det lokala nätverket mot våld i nära relation i Åre kommun ämnet machokultur. Det fick kommunchefen att bjuda på killmiddag.

Konceptet killmiddag är ett initiativ som jämställdhetsprojektet Make Equal tagit fram. En grupp män träffas och diskuterar mansrollen under ledning av en moderator. Tanken är att ge killar nycklar till att själva förändras med ett mer jämställt och jämlikt samhälle som mål.

Det föranledde kommunchefen i Åre kommun, Richard Högström, inbjudan till måndagens killmiddag, eller lunch som det slutligen blev, för en dryg handfull män med ledande position inom Åre kommun.

– Vi pratade om manliga normer och beteenden och om hur vi själva upplever saker och ting ställt i relation till de frågorna. Många saker som man inte diskuterar till vardags, säger Richard Högström.

Det är det lokala nätverket mot våld i nära relation i Åre kommun som ligger bakom temaveckan om machokultur som just har startat i Åre. Nätverket är en samverkansgrupp mellan kommunen, regionen, polisen kyrkan, JGY, Hermods och Hållands Folkhögskola. Varje år anordnas en temavecka, i år blev ämnet machokultur.

Tanken med killmiddagen var att lyfta ämnet inom kommunens manliga ledare med förhoppning om att det ska tas vidare inom organisationen.

– I slutändan leder det till en större öppenhet inom vår organisation. Vi har inte bestämt riktigt hur vi ska ta det här samtalet vidare men att vi ska göra det blev ganska tydligt efter dagens diskussion, för det finns ett stort behov av att prata om de här frågorna, säger Richard Högström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".