SOS

Ryckte ut med hjärtstartare när ambulans var långt borta – hyllas

3:31 min

Erik Stjerna och Paul Pålsson ryckte ut med hjärtstartaren från företaget Fyrås Trä utanför Hammerdal efter att ha fått samtal från SOS-operatörer i Jönköping.

Larmsamtalet kom från landsbygden i Jämtland, men togs emot av SOS Alarm i Jönköping. En kvinna larmade att hennes man fått hjärtstillestånd. Medan operatören Ulrika Lindström gav instruktioner om hur man ger hjärt-lung-räddning såg kollegan Hannah Karlsson, som satt bredvid, på sin egen skärm att ambulansen var långt borta.

Hon gick då in på en hemsida och hittade ett företag som hade en hjärtstartare och som bara låg några minuter från parets hem. Då åkte Erik och Paul ut till bostaden med hjärtstartaren, så att kvinnan kunde få hjälp med sin svårt sjuke man.

Insatsen belönas nu med priset som på engelska heter "Citizen of the year" och delas ut av organisationen EENA, European Emergency Number.

– En erfarenhet rikare helt klart och sen vill jag poängtera att det är samarbetet som är unikt och att det är det som lyfts upp med det här priset, säger Erik Stjerna som är ansvarig för företagets hjärtstartare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista