Björkbacka Café, lekplats, park
På gräset mellan lekplatsen och fiket är det okej att dricka medhavd alkohol, men inte på cafét. Foto: Staffan Andersson
Samhälle

Picknick med alkohol i Björkbackaparken kan begränsas

1:35 min

Socialnämnden i Östersund sa nej till alkoholservering på Björkbacka café. I parken är det ok att dricka medhavd alkohol, men det kan komma att ändras.

Häromveckan sa socialnämnden i Östersund nej till alkoholservering på Björkbacka café. De gick emot tjänstemännens förslag som sa ja. Orsaken är att man inte vill ha alkohol så nära den lekplats som finns i parken - för att skydda barn.

Men i parken är det okej att dricka medhavd alkohol, på ett kortare avstånd från lekplatsen än serveringen. Det kan nu få effekten att kommunen ser över var det ska vara förbjudet att dricka medhavd alkohol säger Björn Sandal, socialdemokratisk ordförande för socialnämndens i Östersund.

Det skulle kunna vara en tanke och en idé att göra. Men just nu i första hand tittar vi på alkoholtillstånden, säger Björn Sandal, (S) socialnämndens ordförande.

Kjell Andersson äger Björkbacka café med hustrun Kicki Edholm. De kommer överklaga beslutet. Han tycker det är konstigt att det är okej att dricka alkohol i parken, men inte i kafét som ligger i parken.

Om man ska stoppa någonting så är det väl parken som naturlig plats för att konsumera alkohol. I andra städer är det förbjudet att dricka alkohol i parkerna medan man låter restauratörer som gått utbildning hantera alkohol, där man kan kontrollera konsumtionen. Det blir ingen överkonsumtion, säger Kjell Andersson.

Det blir nu upp till förvaltningsrätten som nu får avgöra frågan om alkoholservering på Björkbacka café eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista