Grönsaker och frukter som ligger i korgar.
Foto: Foto: Fredrik Sandberg/ TT och Sveriges Radio
Mat och miljö

Foodsharing Östersund vill minska matsvinnet

2:57 min

Nära en halv miljon ton ätbar mat slängs varje år. Nu har ett ideellt nätverk startats i Östersund för att minska på matsvinnet.

I Sverige slängs osannolika 995 000 ton mat och dryck per år, eller omkring 107 kg per person. Av det är ungefär hälften matsvinn, det vill säga ätbar mat, enligt Statistiska centralbyrån. 

Nu finns ett nystartat lokala initiativ, Foodsharing Östersund, som vill vända de siffrorna.

Morgonprogrammets Frauke Molander gästade P4 Jämtland och berättade om gruppen som samarbetar med mataffärer för att minska på matsvinnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista