Kollage där vänstra halvan är en lagbok med texten "sveriges rikes lag" i guld mot svart, och högra halvan är ett flödsesschema mot vit bakgrund, som illustrerar hur pengar förts mellan olika konton, taget från förundersökningen.
Till höger en bild från polisens kartläggning av pengaflödet i förundersökning. Foto: Johanna Svensson/Sveriges radio samt polisens förundersökning
Domstolarna

Östersundsbor misstänks för grova ekobrott - dom idag

1:18 min

Upp emot en miljon kronor har flyttats fram och tillbaka mellan fyra personers bankkonton. Grov ekonomisk brottslighet i form av grov penningtvätt, hävdar åklagaren.

Åklagaren anser att förfarandet visar på att de misstänkta velat tvätta pengarna, alltså dölja att de kommer från brottslig aktivitet.

Enligt åtalet ska större delen av pengarna komma från en felaktig betalning från ett företag i Tyskland.

Företaget ska ha blivit lurade av en okänd person med bedräglig mejladress att sätta in summan, nästan 700 000 kronor, på ett svenskt konto som tillhörde en av de åtalade Östersundsborna.

Straffet för grovt penningtvättbrott, som två av dem åtalas för, är mellan sex månader och sex års fängelse. Samtliga nekar till brott.

Under torsdagen meddelar Östersunds tingsrätt dom i målet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista