Uranbrytning nej tack. Foto: Ingrid Marklund/Sveriges Radio.
Viljeyttring som fick gehör. Foto: Ingrid Marklund/Sveriges Radio
Mineraltillgångar

Nej till uranbrytning klubbat i riksdagen

Riksdagen grusar alla eventuella planer på att bryta uran i Sverige. Från i höst blir det förbjudet.

Klubbslaget i riksdagen på onsdagen angående regeringens förslag om förbud innebär att det från den 1 augusti i år blir förbjudet att bevilja tillstånd för urangruvor, prospektering eller provbrytning.

Det förekommer ingen uranbrytning i dag men det finns inget förbud mot att ge tillstånd för sådan verksamhet, förutsatt att en rad stränga villkor är uppfyllda. Men framöver ska det inte gå att ansöka om tillstånd.

Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna röstade emot regeringens förslag, bland annat med hänvisning till att de svenska kärnkraftverken behöver kärnbränsle. De anser att det inte går att förlita sig på att det även i framtiden kan importeras, som nu. Sverige har stora urantillgångar.

De tre partierna fick också stöd av 14 Kristdemokrater. Men det räckte inte eftersom regeringspartierna fick stöd av Vänsterpartiet och Centerpartiet, vilket gav 163 röster mot 146.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista