Två kvinnor står bredvid varandra framför universitetetsbyggnad
Karin Larsson-Hult och Emelie Larsson föreläser om härskartekniker i Östersund. Foto: Jessica Ehrby/Sveriges Radio
Arbetsplats

Lär dig bemöta härskartekniker på jobbet

2:23 min

Från subtilt maktutövande till rena trakasserier – under en föreläsning i Östersund får deltagarna verktyg för att bemöta härskartekniker.

Hur kan du bemöta härskartekniker på jobbet? Det är namnet på en föreläsning som Folkuniversitetet Jämtland anordnar i Östersund under torsdagskvällen. 

– Det kan vara svårt att sätta fingret på om man blivit utsatt. Det kan handla om rena trakasserier men ofta är det ett mer subtilt maktutövande, säger Emelie Larsson.

Hon och Karin Larsson-Hult, båda doktorander i sociologi vid Mittuniversitetet i Sundsvall, har åkt till Östersund för att föreläsa. De håller på med en app som ska kunna hjälpa företag och utsatta att identifiera härskartekniker på arbetsplatsen.

– Dels ska man genom appen få information om vad härskartekniker är, men det ska också finnas tips på hur man kan hantera de här situationerna, säger Karin Larsson-Hult. 

Föreläsningen anordnas av Folkuniversitetet Jämtland i Östersund klockan 17.00 på torsdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".