#rättvisvård

Ny teknik gör det lättare att upptäcka stroke hos unga

3:55 min

Uppemot 20 procent av alla som drabbas av stroke i Jämtlands län är yngre än 60 år. Men stroke hos unga kan vara svårt att upptäcka.

För fem år sedan fick då 49-åriga Lena Sundin en stroke - en hjärninfarkt. För henne är det ingen tvekan om vad det var som utlöste sjukdomen.

Läkarna kollade igenom mig helt och hållet för att se vad det berodde på att jag drabbades. Det var stress rakt igenom. Det var inget annat, säger hon. 

I Jämtlands län drabbas en person om dagen av stroke och 10-20 procent är yngre än 60 år. Vissa så unga som i 20-årsåldern. Enligt överläkaren Magnus Gibson, på neurologmottagningen på Östersunds sjukhus, är det svårare att hitta stroke hos yngre personer, men ny teknik gör att man nu hittar fall som man tidigare riskerade att missa.

– Det kan faktiskt vara lite svårare att hitta en stroke på yngre. Dels för att hjärnan är så snabb att kompensera för symptomen. Och sedan det faktum att vi som människor nog inte är beredda på att yngre personer ska få stroke, säger han.

Har ni blivit bättre på att hitta det då? 

– Ja vi har ju blivit bättre på det. Det är ju mycket tack vare att vi fått så mycket bättre hjälpmedel. Som till exempel skiktröntgen och magnetkamera, som ju är otroliga hjälpmedel.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista