Porträttbild på Daniel Arvastsson
Daniel Arvastsson (S) och området där de australienska bolaget vill anlägga gruvdrift. Foto: Sandra Lee Pettersson/Sveriges Radio, Magnus Carlsson/kommunikatör Diplomatcom
Gruvdrift

Kommunpolitiker skeptisk till uppgifter om gruv-jobb

2:50 min

Det australiensiska företaget som planerar gruvdrift i Myrviken berättade för P4 Jämtland om 1500 möjliga jobb, men Daniel Arvastsson (S), kommunpolitiker i Berg, ställer sig frågande till siffrorna.

Nya planer på gruvdrift i Häggån nära Myrviken kan ge 1500 nya jobb, enligt det australiensiska företaget som vill bryta batterimetallen Vanadin i stället för uran, det berättade P4 Jämtland under torsdagen.

Men socialdemokraten Daniel Arvastsson, ordförande i verksamhetsnämnden i Bergs kommun och motståndare till gruvdriften, är inte så säker på att han litar på de siffrorna.

– Vi hörde samma sak när det handlade om uran, först var siffrorna höga, sedan ville man inte nämna några siffror alls. Initialt kanske det skulle skapa arbeten men det är ju inget långsiktigt, menar Daniel Arvastsson.

Han ställer sig också frågande till om de här arbetstillfällena handlar om inhämtad eller lokal arbetskraft.

– Det är klart att vi tycker att inflyttning till Bergs kommun är bra, men vi vill ju att den ska ske av andra skäl än en processindustri, säger Daniel Arvastsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista